- Нові надходження
- Простий пошук
- Розширений пошук
- Допомога
- Автори
- Видавництва
- Серії
- Тезаурус (Рубрики)
- Публічні полиці
Зюбровський, Андрій Вікторович - Народні традиції випікання хліба в українців наприкінці ХІХ - на початку ХХІ ст.
Книга
Автор: Зюбровський, Андрій Вікторович
Народні традиції випікання хліба в українців наприкінці ХІХ - на початку ХХІ ст. : (за матеріалами Півд.-Зах. іст.-етногр. регіону)
Серия: Проект 'Наукова книга'
Издательство: Наукова думка, 2018 г.
ISBN 978-966-00-1646-0
Автор: Зюбровський, Андрій Вікторович
Народні традиції випікання хліба в українців наприкінці ХІХ - на початку ХХІ ст. : (за матеріалами Півд.-Зах. іст.-етногр. регіону)
Серия: Проект 'Наукова книга'
Издательство: Наукова думка, 2018 г.
ISBN 978-966-00-1646-0
Книга
39 З-98
Зюбровський, Андрій Вікторович.
Народні традиції випікання хліба в українців наприкінці ХІХ - на початку ХХІ ст. : (за матеріалами Півд.-Зах. іст.-етногр. регіону) / А. В. Зюбровський; НАН України, Ін-т народознавства. – Київ : Наукова думка, 2018. – 191 с. : 4 арк. іл. – (Проект "Наукова книга". (Молоді вчені))
Бібліогр.: с. 140-158 (311 назв)
ISBN 978-966-00-1646-0.
У монографії на основі аналізу значного масиву польових, архівних та літературних джерел здійснено комплексне наукове дослідження народних традицій повсякденного хлібопечення українців Південно-Західного історико-етнографічного регіону на загальноукраїнському та загальнослов'янському тлі. Проаналізовано технологічну та обрядову складові процесу хлібопечення в їх нерозривному взаємозв'язку. Сформульовано власні авторські концепції щодо ґенези та первісного функціонально-семантичного навантаження багатьох звичаєво-обрядових приписів, які супроводжували та регламентували процес випікання щоденного хліба в українців. Обгрунтовано гіпотезу щодо наявності тісного зв'язку між традиціями повсякденного хлібопечення і комплексом календарної та поминальної обрядовості українців. На основі реконструкції еволюційного розвитку хлібопечення встановлено побутування на території дослідження третього, крім вчиненого та прісного, виду хліба, та запропоновано термін для його назви. Книга адресована етнологам, історикам, краєзнавцям, народознавцям та всім, хто цікавиться дослідженням народної культури українців.
Предметні рубрики = СУСПІЛЬНІ НАУКИ : Етнографія, звичаї, традиції, спосіб життя, фольклор : звичаї, традиції в особистому житті, обряди : страви, вживання їжі : звичаї, пов'язані з приготуванням та вживанням їжі
Предметні рубрики = СУСПІЛЬНІ НАУКИ : Етнографія, звичаї, традиції, спосіб життя, фольклор : етнографія, звичаї, традиції, спосіб життя в Україні : етнографія, звичаї, традиції, спосіб життя Західної України
Предметні рубрики = СУСПІЛЬНІ НАУКИ : Етнографія, звичаї, традиції, спосіб життя, фольклор : етнографія, звичаї, традиції, спосіб життя в Україні : етнографія, звичаї, традиції, спосіб життя Причорномор'я, Приазов'я, Південної України
Предметні рубрики = СУСПІЛЬНІ НАУКИ : Етнографія, звичаї, традиції, спосіб життя, фольклор : українознавство, звичаї українців
Предметні рубрики = ПРИКЛАДНІ НАУКИ. МЕДИЦИНА. ТЕХНІКА : Хімічна технологія. Хімічна промисловість. Спорiдненi галузi : харчова промисловість загалом, виробництво харчових продуктів, консервування харчових продуктів : технологія та процеси переробки зерна, борошномельно-круп'яне та хлібопекарське виробництво : хлібопекарське виробництво, випічка, хліб, борошняні кондитерські вироби : пекарська продукція загалом, хліб і хлібобулочна продукція
виртуальный просмотр - книги март 2019
1676236 ОФ
1676239 Ф 1 - 10 комн.
39 З-98
Зюбровський, Андрій Вікторович.
Народні традиції випікання хліба в українців наприкінці ХІХ - на початку ХХІ ст. : (за матеріалами Півд.-Зах. іст.-етногр. регіону) / А. В. Зюбровський; НАН України, Ін-т народознавства. – Київ : Наукова думка, 2018. – 191 с. : 4 арк. іл. – (Проект "Наукова книга". (Молоді вчені))
Бібліогр.: с. 140-158 (311 назв)
ISBN 978-966-00-1646-0.
У монографії на основі аналізу значного масиву польових, архівних та літературних джерел здійснено комплексне наукове дослідження народних традицій повсякденного хлібопечення українців Південно-Західного історико-етнографічного регіону на загальноукраїнському та загальнослов'янському тлі. Проаналізовано технологічну та обрядову складові процесу хлібопечення в їх нерозривному взаємозв'язку. Сформульовано власні авторські концепції щодо ґенези та первісного функціонально-семантичного навантаження багатьох звичаєво-обрядових приписів, які супроводжували та регламентували процес випікання щоденного хліба в українців. Обгрунтовано гіпотезу щодо наявності тісного зв'язку між традиціями повсякденного хлібопечення і комплексом календарної та поминальної обрядовості українців. На основі реконструкції еволюційного розвитку хлібопечення встановлено побутування на території дослідження третього, крім вчиненого та прісного, виду хліба, та запропоновано термін для його назви. Книга адресована етнологам, історикам, краєзнавцям, народознавцям та всім, хто цікавиться дослідженням народної культури українців.
Предметні рубрики = СУСПІЛЬНІ НАУКИ : Етнографія, звичаї, традиції, спосіб життя, фольклор : звичаї, традиції в особистому житті, обряди : страви, вживання їжі : звичаї, пов'язані з приготуванням та вживанням їжі
Предметні рубрики = СУСПІЛЬНІ НАУКИ : Етнографія, звичаї, традиції, спосіб життя, фольклор : етнографія, звичаї, традиції, спосіб життя в Україні : етнографія, звичаї, традиції, спосіб життя Західної України
Предметні рубрики = СУСПІЛЬНІ НАУКИ : Етнографія, звичаї, традиції, спосіб життя, фольклор : етнографія, звичаї, традиції, спосіб життя в Україні : етнографія, звичаї, традиції, спосіб життя Причорномор'я, Приазов'я, Південної України
Предметні рубрики = СУСПІЛЬНІ НАУКИ : Етнографія, звичаї, традиції, спосіб життя, фольклор : українознавство, звичаї українців
Предметні рубрики = ПРИКЛАДНІ НАУКИ. МЕДИЦИНА. ТЕХНІКА : Хімічна технологія. Хімічна промисловість. Спорiдненi галузi : харчова промисловість загалом, виробництво харчових продуктів, консервування харчових продуктів : технологія та процеси переробки зерна, борошномельно-круп'яне та хлібопекарське виробництво : хлібопекарське виробництво, випічка, хліб, борошняні кондитерські вироби : пекарська продукція загалом, хліб і хлібобулочна продукція
виртуальный просмотр - книги март 2019
1676236 ОФ
1676239 Ф 1 - 10 комн.