Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/9642
Назва: Вплив Lactobacillus plantarum та Bacillus atrophaeus на проростання насіння та ріст проростків пшениці
Інші назви: Влияние Lactobacillus plantarum и Bacillus atrophaeus на прорастание семян и рост проростков пшеницы
Effect of Lactobacillus plantarum and Bacillus atrophaeus on germ ination of wheat seeds and seedlings growth
Автори: Мерліч, Андрій Геннадійович
Лiманська, Наталiя Вiкторiвна
Жунько, Інна Давидівна
Бабенко, Дмитро Олександрович
Мерлич, Андрей Геннадиевич
Лиманская, Наталья Викторовна
Жунько, Инна Давидовна
Бабенко, Дмитрий Александрович
Merlich, Andrii H.
Limanska, Natalia V.
Zhunko, Inna D.
Babenko, Dmytro O.
Бібліографічний опис: Мікробіологія і Біотехнологія = Microbiology & Biotechnology
Дата публікації: 2017
Видавництво: Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Ключові слова: Lactobacillus plantarum
Bacillus atrophaeus
стимулювальна активність
пшениця
стимулирующая активность
пшеница
stimulation activity
wheat
Серія/номер: ;№1 (37)
Короткий огляд (реферат): Мета. Вивчення впливу бактерій штамів Lactobacillus plantarum ОНУ12, ОНУ311 та Bacillus atrophaeus ОНУ528 на проростання насіння пшениці та ростові характеристики проростків. Методи. Бактеризація поверхнево простерилізованого насіння розведеними культурами з подальшим пророщуванням в вологих камерах та вимірюванням ростових характеристик проростків. Результати. Обробка L. plantarum ОНУ311 збільшувала довжини коренів проростків на 31% порівняно з контролем та стимулювальний вплив на довжину надземної частини складав 48%. Суміш бактерій штамів L. plantarum ОНУ12 та ОНУ311 збільшувала довжину коренів та надземних частин проростків на 41,1 та 52,4% відповідно, та підвищувала схожість насіння на 25%. Обробка пшениці бактеріями B. atrophaeus ОНУ528 сприяла збільшенню середньої довжини коренів на 39,7% та надземних частин проростків на 45% порівняно з контролем. Висновки. Бактерії L. plantarum, B. atrophaeus та їх суміш проявили стимулювальний вплив як на корені так і на надземні частини проростків пшениці. Вплив лактобактерій залежав як від штамів, використаних в експерименті, так і від концентрацій бактеріальних клітин
Цель. Изучение влияния бактерий штаммов Lactobacillus plantarum ОНУ12, ОНУ311 и Bacillus atrophaeus ОНУ528 на прорастание семян пшеницы и ростовые характеристики проростков. Методы. Бактеризация поверхностно простерилизованных семян разведенными культурами с последующим проращиванием во влажных камерах и измерением ростовых характеристик проростков. Результаты. Обработка L. plantarum ОНУ311 увеличивала длину корней проростков на 31% по сравнению с контролем и стимулирующее влияние на длину надземной части составляло 48%. Смесь бактерий штаммов L. plantarum ОНУ12 и ОНУ311 увеличивала длину корней и надземных частей проростков на 41,1 и 52,4% соответственно и повышала всхожесть семян на 25%. Обработка пшеницы бактериями B. atrophaeus ОНУ528 способствовала увеличению средней длины корней на 39,7% и надземных частей проростков на 45% по сравнению с контролем. Выводы. Бактерии L. plantarum, B. atrophaeus и их смесь проявили стимулирующее влияние как на корни так и на надземные части проростков пшеницы. Влияние лактобактерий зависело как от штаммов, использованных в эксперименте, так и от концентрации бактериальных клеток.
Aim. Study of the effect of bacteria of the strains Lactobacillus plantarum ONU12, ONU311 and Bacillus atrophaeus ONU528 on germination of wheat seeds and growth characteristics of seedlings. Methods. Inoculation of surface sterilized seeds with the diluted cultures. The inoculated seeds were brought into wet cameras, and after germination the measurement of seedling growth characteristics were done. Results. The treatment by L. plantarum ONU311 resulted in increase of the length of seedlings roots in 31% as compared with the control and stimulation effect on the length of height was 48%. The mixture of the strains L. plantarum ONU12 and ONU311 increased the length of roots and height of the seedlings in 41.1 and 52.4% accordingly, and seeds germination – in 25%. The treatment of wheat seeds by bacteria B. atrophaeus ONU528 resulted in increase of mean length of roots in 39.7% and height of seedlings in 45% as compared with the control. Conclusions. Bacteria L. plantarum, B. atrophaeus and their mixtures had the stimulation effect both on roots and height of wheat seedlings. The influence of lactic acid bacteria depended both on the strains and concentrations of bacterial cells.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/9642
Розташовується у зібраннях:Мікробіологія і біотехнологія

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
36-47.pdf760.68 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.